Siddende mindfulness-meditation

BAGGRUND
Denne meditation er den mest basale i MBSR-systemet, sammen med den liggende krops-scanning. Med andre ord er det netop denne meditation, dvs. den siddende meditation med opmærksomhed på åndedræt og krop, og den liggende krops-scanning, der udgør rygraden i moderne mindfulness-praksis, og specifikt også i MBSR-systemet. Det er også korrekt at sige, at den fysiske yoga hører med til rygraden i MBSR-programmet.

Noget af det, jeg personligt selv finder meget attraktivt og sympatisk ved netop denne basale mindfulness-meditation med opmærksomhed på åndedræt og krop er, at den kan laves af praktiserende på alle niveauer. Dvs., som allerede nævnt, er meditation med opmærksomhed på åndedræt og krop noget af det første, man får som deltager på MBSR-programmet. Samtidig er det også en mindfulness-meditation, som laves af mennesker, der har årtiers mindfulness- og meditations-praksis bag sig. Altså mennesker, som har mediteret i 40, 50 eller 60 år: De laver stadig denne mindfulness-meditation med opmærksomhed på krop og åndedræt. Med andre ord har vi med denne meditation at gøre med noget ekstremt universelt. Dvs. noget ekstremt brugbart. Og noget med en ekstrem lang holdbarhed og relevans. Man kunne måske sige, at denne praksis er så anvendelig, at den ganske enkelt ikke har en udløbsdato – bogstaveligt talt. Det bliver brugt af absolutte begyndere. Og den bruges af de allermest erfarne mediterende.

KONKRET OM DENNE MEDITATION
I denne meditation arbejder vi med følgende områder:

  • Afspænding
  • Nærvær
  • Accept
  • Selvomsorg og den positive intention

VI KAN ALLE SAMMEN FÅ MEGET MERE UD AF VORES PRAKSIS
Vi er i vesten heldige, at vi i disse årtier har adgang til så mange af disse østlige teknikker og praksisformer, som vi har i dag. For bare ca. 60 år siden, dvs. i 1950’erne og starten af 1960’erne, var der stort set ingen – og dvs. ingen som i nærmest nul – mennesker i vesten, der vidste hvad mindfulness, meditation og yoga var. Det var ikke kommet hertil endnu. I dag er der op mod 400 millioner mennesker i den vestlige verden, der enten har erfaringer med eller dyrker yoga og/eller mindfulness regelmæssigt. Så hvorfor er dette vigtigt? Det er vigtigt fordi, at selvom vi er heldige, at alle disse praksisformer nu er tilgængelige – som jo afspejler et kæmpe og reelt behov i vores vestlige del af verden – så er vores erfaring og kendskab til praksis-formerne stadig meget små. Man skal tænke på, at der næsten i den vestlige verden ikke engang findes mennesker, som har praktiseret mindfulness og meditation gennem et helt liv endnu. Altså mennesker, som er startet med en praksis i 20’erne, og som har haft denne praksis gennem hele livet, og frem til deres død. På den måde kan man sige, at mindfulness og meditations-praksis ikke engang endnu er én generation gammel i vesten, mens den går i hvert fald 4-6.000 år tilbage i østen. (Nogle forskere mener meget længere). Og igen: Hvad betyder dette i vore sammenhæng? Det betyder som nævnt, at vores kendskab er ekstremt lille ift. mindfulness og meditation. Og dette betyder – og dét er det vigtige – at vi ofte ikke får det maksimale ud af vores praksis (simpelthen fordi vi ikke ved nok om det og har nok erfaringer). Vi kan derfor få meget mere ud af vores praksis end vi gør nu. Dels fordi vi hele tiden lærer mere om, hvad mindfulnness og meditation egentlig er. Dels fordi, at vi hele tiden øger mængden af vores egne erfaringer inden for området. Så pointen er her, at i jo højere grad vi er bevidste og mindful om selve vores praksis – dvs. hvorfor vi laver den, og hvad det egentligt er, vi kultiverer med netop dén praksis – jo mere får vi ud af det. Det er bl.a. derfor disse små skriv er lavet om hver meditation. For at tillade, at de mennesker, der bruger det, ved, hvad det er de laver, mens de laver det. Dette er netop hvad mindfulness rent faktisk er: at man ved af noget, mens det sker. At vide af tanken og følelsen, mens den er. At vide af det, man siger og gør, mens man gør det. Metabevidsthed, med andre ord.