Liggende krops-scanning – Systematisk gennemgang af kroppen

BAGGRUND
Ligesom den siddende meditation med opmærksomhed på krop og åndedræt hører til rygraden i MBSR-programmet, så hører også krops-scannings-disciplinen til den absolutte rygrad i MBSR-programmet. En stor del af alt arbejde med mindfulness, meditation og personlig udvikling handler om noget så basalt som at komme til at mærke kroppen mere. Og måske er ingen øvelse bedre til dette end krops-scanningen. Hernæst – og måske vigtigst af alt – så hjælper krops-scanningen på den stress, vi bærer rundt på – uanset om vi er meget stressede, eller det er i den mindre afdeling. Med andre ord er et vigtigt element i krops-scannings-disciplinen afspænding og afslapning

 

De fleste mennesker i vores tid oplever et split mellem hoved og krop. Problemet er, at det er kroppen, der er bedst til at vide, hvad der er bedst for os. Det er netop dét, vi har en krop til. Det kan hovedet ikke tænke sig til, selvom det evineligt prøver. Kroppen siger det direkte – det er det, kroppen er lavet til. Derfor betaler mange mennesker også en kolossal stor pris for dette split, som betyder at, man ikke kan mærke sin krop nok: Stress er måske den mest almindelige pris. Stress og alvorlig stress kommer jo netop af, at man ikke har hørt, eller ikke lyttet til, de signaler, kroppen har sendt. Det er så simpelt, egentligt.

Dette er den præventive side af historien: Bliver vi bedre til at mærke kroppen, så er vi langt bedre stillet ift. i fremtiden at blive ramt af stress og andre fysiske og psykiske lidelser; fx depression. Men det at blive bedre til at mærke kroppen har langt fra kun noget med stress og forebyggelse at gøre; selvom dette selvfølgeligt er vigtigt. Det har i mindst lige så høj grad at gøre med livskvalitet. Dette kan vi kalde for den opbyggelige del af historien. For hvordan skulle det være muligt at skabe sig et liv med en høj livskvalitet, når man ikke kan mærke sig selv? Når man ikke kan mærke det kommunikations-system, nemlig kroppen, som er det bedste kort, vi har til at fortælle om vores behov? Derfor er krops-scanningen en meget vigtig brik i mindfulness-praksis. Som jo netop handler om at højne vores livskvalitet gennem en stadig bedre kontakt med den, man egentlig er. Og heri er arbejdet med kroppen så absolut nødvendigt.

KONKRET OM DENNE LIGGENDE KROPS-SCANNING
Denne krops-scanning har som formål at guide dig systematisk gennem hele kroppen. I denne krops-scanning bruger vi ikke åndedrættet til at mærke kroppen med, som man også kan gøre, og som du kan finde i den krops-scanning, der hedder Liggende krops-scanning – At trække vejret ind og ud af kroppen. Målet i denne krops-scanning er, at du lærer at kunne bruge den systematiske gennemgang af din krop som en vej til at kunne mærke kroppen bedre. Helt nede fra tæerne og op til hovedet, og alt derimellem. Desuden indeholder denne krops-scanning også et arbejde med formålet med øvelsen.