12-14 MARTS 2021

RETREAT I STILHED (MØN RETREAT CENTER)

 

VELKOMMEN

Et retreat – uanset hvilket slags – har altid kun ét formål: At skabe rammerne for at man kan forbedre og forstærke kontakten med ens kerne. Og dermed de potentialer, som ligger gemt dybere inde i en selv. Denne kontakt muliggøres bl.a. gennem den afspænding og afstressning, et retreat tillader, samt den intensivering som den fysiske og meditative praksis tilvejebringer. Retreatet veksler mellem fysisk yoga, siddende meditation/mindfulness, og liggende afspændings-øvelser. Hertil kommer et teoretisk aspekt, samt en nødvendig erfaringsdeling af egne oplevelser og læring. Både helt nybegyndere og mere erfarne kan være med på retreatet.

FORSKELLIGE YOGA-STILARTER OG BEVÆGELSESFORMER

Vores primære fysiske praksis er den klassiske hatha yoga. Og den hatha yoga, vi anvender har ekstra fokus på 2 områder: 1) Dels at få gang i et mere vitalt og dybt åndedræt. 2) Dels at udføre øvelserne med mere korrekthed. Dvs. vi anvender en såkaldt holdningsbaseret hatha yoga. Formålet med det holdningsbaserede er dels at få mere ud af yogaen på et fysiologisk plan, da mange af kroppens dårlige vaner afbrydes og erstattes af mere hensigtsmæssige vaner. Dels er formålet at øge den generelle kropsbevidsthed. Men for at kroppen skal inspireres fra så mange vinkler som muligt, inddrager vi en del andre bevægelses-former: Bl.a. vinyasa/flow yoga, som tilsigter kvaliteter af flow og vitalitet. Yin yoga medtager vi, da det således bliver muligt at komme endnu længere ind i kroppen via de lange og dybe stræk, som laves liggende med musklerne afspændte. Qi gong/thai chi benytter vi for at træne meditation i bevægelse; dvs. den meditative indstilling søges bibeholdt i bevægelserne. Bevægelserne i qi gong laves langsomt. Dans og fri bevægelse bruger vi, så kroppen kan bevæge sig kreativt og ”ude af form”. Endeligt benytter vi også øvelser fra pilates, for at få trænet områder i kroppen, som ellers ikke berøres af de øvrige praksis-former. Pilates-øvelserne sørger således for at hele kroppen – og dét er essentielt – bliver trænet samt at styrke- og power-elementet kommer endnu mere med.

MINDFULNESS, MEDITATION OG AFSPÆNDING

Den mest udbredte form for meditation er mindfulness. Den type mindfulness, vi anvender har rødder i det internationalt akkrediterede MBSR-program, i hvilket jeg er uddannet. Mindfulness-praksis tilsigter i første omgang, at man kan være vidne til tanker og følelser, uden nødvendigvis at blive revet med af disse. Samtidig tilsigter mindfulness-praksis en større intensitet i netop den oplevelse, man har. Dvs. et større nærvær og et større engagement i netop den kontekst og hverdag, man lever og befinder sig i. Herudover anvender vi meditations-former, som primært kommer fra Vækstcenter-pædagogikken. Vækstcenter-pædagogikken er udviklet af Jes Bertelsen på Vækstcenteret gennem mere end 35 år. En essens af vækstcenter-pædagogikken er meditations-modellen kaldet femkanten. Femkanten peger i al sin enkelthed på, at vi, for at få det størst mulige udbytte af meditation, bør inkludere fem – deraf navnet femkanten – medfødte kompetencer, som alle mennesker er i besiddelse af. Disse fem medfødte kompetencer er: Kroppen, åndedrættet, opmærksomheden/bevidstheden, hjertet, og det kreative. Endelig inkluderer retreatet også arbejde med energi-systemet. Vi vil derfor arbejde med meditative øvelser, der adresserer energi-systemet og chakraerne. Inkluderet i arbejdet med energi-systemet er healing. Den healings-form, vi anvender, kan anvendes af alle, og kræver absolut ingen forudgående erfaring med healing.

STILHED
Stilheden er en vigtig del af den ramme, som skal sørge for at øge kontakten indadtil, til én selv. For mennesker, som ikke har været i stilhed før, kan det virke provokerende eller endda uforståeligt, at skulle være i stilhed. For andre, som har erfaringerne, er der en stor selvfølge i formålet samt klarhed ang. de frugter, der kommer ud af at være i stilhed. Erfaringerne viser, at man ender med at værdsætte perioderne med stilhed, og får et betragteligt udbytte heraf. Den type stilhed, vi arbejder med, er ikke en total stilhed. Der vil således være rum til, at jeg guider og underviser. Derudover vil der også være øvelser, hvor man som deltager udveksler, fx to og to og/eller i den store gruppe. Har man lyst til være i total stilhed, er det muligt at springe disse øvelser over.

PROGRAM
FREDAG
10-13 Undervisning og praksis (mulighed for ankomst aftenen inden. Aftal med retreat-stedet)
13 Frokost
PAUSE
16-19 Undervisning og praksis
19 Aftensmad
20:30-21/21:30 Aftenundervisning

LØRDAG
7-8:30 Morgenpraksis
8:30 Morgenmad
9:30-13 Undervisning og praksis
13 Frokost
PAUSE
16-19 Undervisning og praksis
19 Aftensmad
20:30-21:00/21:30 Aftenundervisning

SØNDAG
6:30-8:00 Morgenpraksis
8 Morgenmad
9-13:30 Undervisning og praksis

LOGI OG VÆRELSES-TYPER
På Møn Retreat Center er der tre slags værelser:
2 Enkeltværelser
16 Dobbeltværelser
3 Deleværelser i små sovesale (man deler værelse med 2, 3 eller 5 andre af samme køn. Antallet varierer pga. forskellighed i antal af tilmeldte)

PRISER OG BETALING
3600 kr. i deleværelse i de små sovesale
4150 kr. i dobbeltværelse
4300 kr. i enkeltværelse
Priserne inkluderer udover undervisning og logi: økologiske, vegetariske/semivegetariske måltider (morgenmad, frokost og aftensmad), frugt, snacks, kaffe og the. Sengelinned og håndklæder. Mulighed for at låne meditations- og yogaudstyr.

TILMELDNING OG BETALING
Send en mail til simonvjh@gmail.com. Og oplys hvilken værelses-type, du ønsker. Når du har modtaget svar om, at der er flere pladser, og at din ønskede værelses-type er mulig, skal betalingen foretages. Enten i én eller to rater. Betales i to rater, indbetales et ikke-refunderbart depositum i første rate på kr. 1500. Restbetalingen skal ske senest ti dage inden retreat-start. Din tilmelding er gældende ved betaling af depositum eller det fulde beløb. Reg. nr.: 8401 Konto: 1280256 (Merkur Bank). Husk at skrive dit navn og “retreat” ved overførslen (eks. ”Hanne Nielsen retreat”). Bliver du forhindret i at deltage, kan du overdrage pladsen til en anden.

FORBEHOLD FOR ÆNDRINGER
Hvis retreatet pga. force majore, fx ændringer mht. corona, ikke skulle være muligt at gennemføre findes en ny dato for afholdelse af retreatet.

KONTAKT OG YDERLIGERE INFO
HJEMMESIDE
simonvjhansen.dk/
KOMMENDE RETREATS OG KURSER
simonvjhansen.dk/retreats-og-kurser/
HER FINDER DU 7 GRATIS GUIDEDE MEDITATIONER OG 2 YOGA-PROGRAMMER
https://simonvjhansen.dk/mindfulness-og-meditations-oevelser/
FACEBOOK-SIDE, HVOR JEG DELER ALLE EVENTS OG INSPIRATION FRA VISDOMS-TRADITIONERNE
https://www.facebook.com/simonvittusjasperhansen/
MIN BLOG OM MINDFULNESS, MEDITATION, SELVUDVIKLING, KREATIVITET
simonvjhansen.dk/blog/