D. 7.-9. januar 2022

NYTÅRS RETREAT I STILHED PÅ SAMSØ

VELKOMMEN

Et retreat – uanset hvilket slags – har altid kun ét formål: At skabe rammerne for at forbedre kontakten med ens kerne, den man egentligt er. Og dermed de potentialer, som ligger gemt i en. Denne kontakt muliggøres bl.a. gennem den afspænding og afstressning, et retreat tillader samt den intensivering, som den fysiske og meditative praksis tilvejebringer. Stilheden hjælper yderligere med. Retreatet veksler mellem fysisk yoga, siddende meditation/mindfulness, og liggende afspændings-øvelser. Hertil kommer et teoretisk aspekt, samt en nødvendig erfaringsdeling af egne oplevelser og læring. Både helt nybegyndere og mere erfarne kan være med på retreatet.

 

FORSKELLIGE YOGA-STILARTER OG BEVÆGELSESFORMER

Vores primære fysiske praksis er den klassiske hatha yoga. Og den hatha yoga, vi anvender har ekstra fokus på 2 områder: 1) Dels at få gang i et mere vitalt og dybt åndedræt. 2) At udføre øvelserne med mere korrekthed. Dvs. vi anvender en holdningsbaseret hatha yoga. Formålet med det holdningsbaserede er dels, at få mere ud af yogaen, da mange af ens dårlige vaner afbrydes. Dels er formålet at øge den generelle kropsbevidsthed. Men for at kroppen skal inspireres fra så mange vinkler som muligt, inddrager vi en del andre bevægelses-former: Bl.a. vinyasa/flow yoga, som tilsigter kvaliteter af flow og vitalitet. Yin yoga medtager vi, da det således bliver muligt at komme endnu længere ind i kroppen via de lange og dybe stræk, som laves liggende med musklerne afspændte. Qi gong/thai chi benytter vi for at træne meditation i bevægelse; dvs. den meditative indstilling søges bibeholdt i bevægelserne. Bevægelserne i qi gong laves langsomt. Dans bruger vi for så kroppen kan bevæge sig kreativt og ”ude af form”. Endeligt benytter vi også øvelser fra pilates, for også at få trænet områder i kroppen, som ellers ikke berøres af de øvrige praksis-former. Pilates-øvelserne sørger således for at hele kroppen – og dét er essentielt – bliver trænet samt at styrke- og power-elementet kommer endnu mere med.

 

MINDFULNESS, MEDITATION OG AFSPÆNDING

Den mest basale form for meditation er mindfulness. Den type mindfulness, vi anvender har rødder i det internationalt akkrediterede MBSR-program, i hvilket jeg er uddannet. Mindfulness-praksis tilsigter i første omgang, at man kan være vidne til tanker og følelser, uden nødvendigvis at blive revet med af disse. Samtidig tilsigter mindfulness-praksis en større intensitet i netop den oplevelse, man har. Dvs. et større nærvær og et større engagement i netop den kontekst og hverdag, man lever og befinder sig i. Herudover anvender vi meditations-former, som primært kommer fra Vækstcenter-pædagogikken. Vækstcenter-pædagogikken er udviklet af Jes Bertelsen på Vækstcenteret gennem mere end 35 år. En essens af vækstcenter-pædagogikken er meditations-modellen kaldet femkanten. Femkanten peger i al sin enkelthed på, at vi, for at få det størst mulige udbytte af meditation, bør inkludere fem – deraf navnet femkanten – medfødte kompetencer, som alle mennesker derfor er i besiddelse af. Disse fem medfødte kompetencer er: Kroppen, åndedrættet, opmærksomheden/bevidstheden, hjertet, og det kreative. Endelig inkluderer retreatet også arbejde med energi-kroppen. Vi vil arbejde med øvelser i energi-systemet og chakraerne, heriblandt healing. Den healings-form, vi anvender, kan anvendes af alle.

 

STILHED

Som det nævnes ovenfor er den delvise stilhed en af de rammer, som skal sørge for at øge kontakten indadtil, til sig selv. For mennesker, som ikke har været i stilhed før, kan det virke provokerende eller endda uforståeligt at skulle være i stilhed. For andre, som har erfaringerne, er der en stor selvfølge i formålet samt de frugter, der kommer ud af at være i stilhed. Erfaringen viser – fra samtlige tidligere afholdte stilheds-retreats – at alle ender med at værdsætte perioderne med stilhed, og får et betragteligt udbytte heraf. Da retreatet ikke er et retreat i total stilhed, er det ikke på forhånd afgjort, hvor meget stilhed, der vil blive. Men regn med at større dele af retreatet er i stilhed. På trods af dette vil der være flere brud i stilheden: For det første vil der blive både guidet og undervist i perioderne med stilhed. Og der vil også være udvekslings-øvelser i stilheds-perioderne. Ønsker man ikke at deltage i udvekslings-øvelserne for at prioritere stilheden er dette velkomment.

 

10:30 Ankomst til Mellem-Rummet (evt. mulighed for ankomst aftenen inden; aftal med retreat-stedet)
12 Frokost
13-19 Undervisning og praksis
19 Aftensmad
20:30-21/21:30 Aftenundervisning

LØRDAG
7-8:30 Morgenpraksis
8:30 Morgenmad
9:30-13 Undervisning og praksis
13 Frokost
PAUSE
16-19 Undervisning og praksis
19 Aftensmad
20:30-21:00/21:30 Aftenundervisning

SØNDAG
6:30-8:00 Morgenpraksis
8 Morgenmad
9:30-12:30 Undervisning og praksis
13:30 Afrejse og frokost (Man får frisksmurte sandwiches til at tage med sig hjem)

PRIS

Deleværelse: 3.600 kr (store, lyse deleværelser, man deler med 1, 2 eller 3 personer af samme køn afhængigt af deltagerantal)

Dobbeltværelse: 4.150 kr (begrænset antal)

Enkeltværelse: 4.300 kr (begrænset antal)

 

Prisen inkluderer følgende: Indkvartering og logi, daglig yoga og meditation, økologiske, vegetariske/semivegetariske måltider (morgenmad, frokost og aftensmad), frugt, snacks, kaffe og the. Mulighed for at låne meditations- og yogaudstyr. Sengelinned og håndklæder.

 

TRANSPORT OG FÆRGETIDER (HUSK AT BOOKE I GOD TID)

Retreatet løber fra fredag d. 7. januar-søndag d. 9. januar. Retreatet starter fredag kl. 12 med frokost. Og slutter søndag kl. 12. Start- og sluttidspunktet passer med færgerne fra både Kalundborg og Hou.

Sejler man fra Hou Havn i Jylland, skal man bestille billetter (http://www.tilsamsoe.dk/) til den færge, der afgår fredag kl. 9:30, med ankomst i Sælvig Havn på Samsø kl. 10:30. Og retur-færge skal bestilles til søndag kl. 13.15. Mellem-Rummet, hvor retreatet afholdes ligger 5 km fra Sælvig Havn.

Sejler man fra Kalundborg skal man bestille billetter (https://www.samsoelinjen.dk/) til den færge, der afgår fra Kalundborg kl. 8.50, med ankomst i Ballen Havn på Samsø kl. 10.20. Retur-færgen skal bestilles til søndag kl. 14.05. Ballen Havn ligger 8 km fra Mellem-Rummet.

 

TILMELDING

Send en mail til: simonvjh@gmail.com

Husk at oplyse dit fulde navn og telefonnummer og om du evt. ønsker dobbelt, enkeltværelse eller deleværelse. Du kan betale for retreatet i én eller to rater. Din tilmelding er gældende ved betaling af depositum på 1.500 kr til: Reg. nr.: 8401 Konto: 1280256 (Merkur Bank). Husk at skrive dit fornavn og tekst “retreat” ved overførslen (eks. ”Hanne retreat”). Restbetaling senest 10 dage før retreat start. Din tilmelding er bindende fra betalingstidspunktet. Bliver du forhindret i at deltage, kan du frit overdrage pladsen til en anden – husk at give besked i sådan et tilfælde.

 

AFBUD

I tilfælde af afbud indtil senest 14 dage før retreatstart tilbagebetales det indbetalte beløb minus et afbestillingsgebyr på 1.500 kr. Pladsen kan evt. overdrages til en anden person. Ved afbud senere end 14 dage før retreatstart, refunderes det indbetalte beløb ikke.

 

FORBEHOLD FOR ÆNDRINGER

Hvis retreatet pga. force majore, fx ændringer mht. corona, ikke skulle være muligt at gennemføre, kan man frit tilmelde sig et andet af mine retreats eller kurser.