NYTÅRS RETREAT I STILHED VED VESTERHAVET

  • D. 6.-8. JAN. 2023

 

VELKOMMEN

Vi vil på retreatet benytte nytåret som en lejlighed til fordybelse og fællesskab. Nytåret er en god lejlighed til at se tilbage og afklare året, der er gået. Og samtidig se frem mod det år, der venter forude. Herudover vil vi arbejde med den ramme og det formål, som altid udgøres af et retreat: Nemlig at få mere kontakt til sin kerne, og de resurser, der ligger dér. Både helt nybegyndere og mere erfarne kan være med på retreatet. Stilheden – foruden meditation, yoga, mindfulness (se mere nedenfor) – er en vigtig ramme ift. vores forsøg på at komme vores kerne, vores essens nærmere.

FORSKELLIGE YOGA-STILARTER OG BEVÆGELSESFORMER

Vores primære fysiske praksis er den klassiske hatha yoga. Og den hatha yoga, vi anvender har ekstra fokus på 2 områder: 1) Dels at få gang i et mere vitalt og dybt åndedræt. 2) Dels at udføre øvelserne med mere korrekthed. Dvs. vi anvender en såkaldt holdningsbaseret hatha yoga. Formålet med det holdningsbaserede er dels at få mere ud af yogaen på et fysiologisk plan, da mange af kroppens dårlige vaner afbrydes og erstattes af mere hensigtsmæssige vaner. Dels er formålet at øge den generelle kropsbevidsthed. Men for at kroppen skal inspireres fra så mange vinkler som muligt, inddrager vi en del andre bevægelses-former: Bl.a. vinyasa/flow yoga, som tilsigter kvaliteter af flow og vitalitet. Yin yoga medtager vi, da det således bliver muligt at komme endnu længere ind i kroppen via de lange og dybe stræk, som laves liggende med musklerne afspændte. Qi gong/thai chi benytter vi for at træne meditation i bevægelse; dvs. den meditative indstilling søges bibeholdt i bevægelserne. Bevægelserne i qi gong laves langsomt. Dans og fri bevægelse bruger vi, så kroppen kan bevæge sig kreativt og ”ude af form”. Endeligt benytter vi også øvelser fra pilates, for at få trænet områder i kroppen, som ellers ikke berøres af de øvrige praksis-former. Pilates-øvelserne sørger således for at hele kroppen – og dét er essentielt – bliver trænet samt at styrke- og power-elementet kommer endnu mere med.

MINDFULNESS, MEDITATION, AFSPÆNDING

Den meditative praksis på dette retreat har tre hjørnesten. 1) Basal mindfulness. Mindfulness er en træning i at være til stede nu og her. Og at møde alt med accept. Denne praksis vil vi benytte igen og igen. Kodeordene er nærvær og afspænding. Dvs. vi vil arbejde med at træne vores evne til nærvær; men på en afspændt måde. Afspændingen er det andet kodeord i mindfulness-praksis. Vi kommer også til at beskæftige os med den basale teori og viden om mindfulness-praksis. 2) Den anden hjørnesten i det meditative kommer fra den grundmodel, Jes Bertelsen har anvist for meditativ praksis, kaldet femkanten. Dette er en model, som påpeger, at for at vores meditation skal blive så gunstig og balanceret som muligt, bør den indeholde brug af følgende fem indgangs-veje: Kroppen, åndedrættet, hjertet, bevidstheden og det kreative. Den tredje hjørnesten består af energiarbejde, som indbefatter arbejde med chakraerne og hele kroppens energisystem. Energikrops-arbejdet er et meget anvendeligt system – også for helt nybegyndere. Det kræves derfor ingen forudgående kendskab til hverken chakraer eller healing. Når vi øger kontakten til energisystemet, øger vi samtidigt kontakten indadtil; mod vores kerne essensen. Derudover er der en stor og dyb afspænding i energiarbejde.

STILHED

Stilheden er en vigtig del af den ramme, som skal sørge for at øge kontakten indadtil, til én selv. For mennesker, som ikke har været i stilhed før, kan det virke provokerende eller endda uforståeligt, at skulle være i stilhed. For andre, som har erfaringerne, er der en stor selvfølge i formålet med stilheden. Samt en klarhed om de frugter, der kommer ud af at være i stilhed. Erfaringerne viser – fra samtlige tidligere afholdte stilheds-retreats – at alle ender med at værdsætte perioderne med stilhed, og får et betragteligt udbytte heraf. Den type stilhed, vi arbejder med, er ikke en total stilhed. Der vil således være rum til, at jeg guider og underviser. Derudover vil der være udvekslings-øvelser, fx to og to og/eller i den store gruppe. Har man lyst til at være i total stilhed, er det muligt at springe disse øvelser over. Retreatet ikke er et retreat i total stilhed. Men regn med at langt størstedelen af retreatet er i stilhed. Vi har på alle tidligere stilheds-retreats kunnet finde en fin balance imellem stilhed og ikke-stilhed.

PROGRAM

FREDAG

10:30-11:45 Ankomst (det er muligt at ankomme aftenen inden, efter kl. 19, uden merbetaling)

12 Let frokost

13-18 Undervisning og praksis

19 Middagsmad

20:30-21/21:30 Aftensession

LØRDAG

7:30-9:00 Morgenpraksis

9:30 Morgenmad

11:-13:30 Undervisning og praksis

14:30 Frokost

16-18 Undervisning og praksis

19 Middagsmad

20:30-21/21:30Aftensession

SØNDAG

7:30-9:00 Morgenpraksis

9:30 Morgenmad

11-13:30 Undervisning og praksis

 

ØSTER LØKKE, HVOR RETREATET AFHOLDES

Retreatet afholdes på kursusejendomen Øster Løkke, direkte ud til Vesterhavet. Øster Lykke har gennem mange år dannet ramme for både kurser, retreats og uddannelser i personlig udvikling. Både pga. af den storslåede natur og de mange års erfaring er Øster Løkke en ideel ramme om retreatet. Hertil kommer de fine værelser, en smuk undervisningssal, og behagelige fællesarealer. Når vejret tillader det, inddrager vi naturen i undervisningen. Du kan se mere om Øster Løkke her: http://www.osterlokke.dk

 

Der vil blive etableret en email-tråd for dem, som ønsker at arrangere samkørsel.

 

  • Østerløkke, Løkkevej 40, Trans,  7620 Lemvig

 

MÅLTIDER

Vi spiser økologisk, vegetarisk mad. Store dele af kosten er vegansk. Størstedelen af maden laves af køkkenpersonalet. Der vil derfor være nogle mindre opgaver ifm. måltiderne. Dels drejer det sig om anretning af morgenmad og salater, dels afrydning. Skemaer ophænges, som fortæller, hvornår man har sin tjans. Alle har normalt 1 tjans i løbet af et retreat.

VÆRELSESTYPER OG PRISER

På Øster Løkke er der to værelses-typer: to-personersværelser og enkeltværelser. Priserne er:

  • to-personersværelser (man deler værelse med en person af samme køn): 3300 kr.
  • enkeltværelser: 3800 kr.

Rabat til unge og studerende (ved fremvisning af gyldigt studiekort): Rabat på 25 % til alle under 26 år. Samt til studerende: også 25 % .

Prisen inkluderer foruden undervisningen følgende: Logi, frugt, snacks, kaffe og the. Sengelinned og håndklæder kan man enten selv medbringe eller leje af Øster Løkke for 100 kr. Forplejning er eksklusiv prisen. Prisen for fuld forplejning er kr. 650, som betales sammen med kursusafgiften. Måltiderne er økologiske og vegertariske. Alle deltagere har 1 tjans, hvor man hjælper med lettere madlavnings-opgaver og afrydning.

TILMELDING OG BETALING

Ved tilmelding skriver du en mail til simonvjh@gmail.com, og fortæller hvilken værelses-type, du ønsker. Hvis du får tilsagn om, at der er flere pladser, skal betalingen foretages i én eller to rater. Betaler du i to rater, indbetaler du med det samme 1500 kr. i depositum. Restbetalingen skal foretages senest 14 dage inden retreat-start. Betaler du i én rate, overfører du det samlede beløb ved tilmelding. Reg. nr.: 8401 Konto: 1280256 (Merkur Bank). Husk at skrive dit fornavn og “retreat” ved overførslen (fx ”Hanne retreat”). Du kan også betale via MobilePay til 24923453 (Simon Vittus Jasper Hansen). NB: Husk at påregne prisen for måltiderne, når du indbetaler.

KONTAKT OG YDERLIGERE INFO

HER FINDER DU UDDYBENDE INFO OM MIG OG HVILKE LÆRINGS-MILJØER, JEG HAR MIN VIDEN FRA

https://simonvjhansen.dk/om/

HER FINDER DU 7 GRATIS GUIDEDE MEDITATIONER OG 2 YOGA-PROGRAMMER PÅ LYDFILER

https://levlykkeligt.dk/blogs/simon_vittus_jasper_hansen