23-25 oktober

EFTERÅRS RETREAT – DELVIST I STILHED

VELKOMMEN
Et retreat – uanset hvilkent slags – har altid kun ét formål: At skabe rammerne for at forbedre kontakten med ens kerne, den man egentligt er. Denne kontakt muliggøres bl.a. gennem den afspænding og afstressning, et retreat tillader samt den intensivering, som den fysiske og meditative praksis tilvejebringer. Stilheden hjælper yderligere med. Retreatet veksler mellem fysisk yoga, siddende meditation/mindfulness, og liggende afspændings-øvelser. Hertil kommer et teoretisk aspekt, samt en nødvendig erfaringsdeling af egne oplevelser og læring. Både helt nybegyndere og mere erfarne praktiserende kan være med på retreatet. Der kræves ingen specielle forudsætninger for deltagelse. Der er på retreatet vægt på egne erfaringer og praksis. Kun i mindre grad er der vægt på det teoretiske. Når dét så er sagt, er erfaringen med al tydelighed, at både begyndere og mere erfarne på området har brug for at forstå med mere klarhed, hvad mindfulness og meditation egentligt er – og hvordan vores vanesind fungerer.
 
FORSKELLIGE YOGA-STILARTER OG BEVÆGELSESFORMER
Vores primære fysiske praksis er den klassiske hatha yoga. Og den hatha yoga, vi anvender har ekstra fokus på 2 områder: 1) Dels at få gang i et mere vitalt og dybt åndedræt. 2) At udføre øvelserne med mere korrekthed – med det formål at øge krops-bevidstheden. Med andre ord har vi at gøre med en holdnings-baseret hatha yoga. Men for at kroppen skal inspireres fra så mange vinkler som muligt, inddrager vi en del andre bevægelses-former. Udover hatha yoga, anvender vi vinyasa/flow yoga, som tilsigter en følelse af flow og bevægelighed. Yin yoga medtager vi, da det således bliver muligt at komme endnu længere ind i kroppen via de dybe stræk. Yin yoga er en afspændende form for yoga, som laves liggende med musklerne afslappede, hvor man bliver i stillingerne i længere tid end sædvanligt. Qi gong benytter vi for at træne at kunne kombinere at bevæge os, mens vi samtidigt bibeholder en meditativ indstilling. Bevægelserne i qi gong laves langsomt. Dans bruger vi for at tillade at kroppen bevæger sig kreativt og ”ude af form”. Endeligt benytter vi også øvelser fra pilates, for også at få trænet områder i kroppen, som ellers ikke berøres af de øvrige praksis-former. Pilates-øvelserne sørger således for at hele kroppen – og dét er essentielt – bliver trænet samt at power-elementet kan komme endnu mere i forgrunden.
 
MINDFULNESS, MEDITATION OG AFSPÆNDING
Den mest basale form for meditation er mindfulness. Den type mindfulness, vi anvender ¬ – heriblandt de liggende meditations- og afspændings-øvelser – har rødder i det internationalt akkrediterede MBSR-program, i hvilket Simon er uddannet. Mindfulness-praksis tilsigter i første omgang, at man kan være vidne til tanker og følelser, uden nødvendigvis at blive revet med af disse. Samtidig tilsigter mindfulness-praksis en større intensitet i netop den oplevelse, man har. Dvs. et større nærvær og et større engagement i netop den kontekst og hverdag, man lever og befinder sig i. Herudover anvender vi meditations-former, som primært kommer fra Vækstcenter-pædagogikken. Vækstcenter-pædagogikken er udviklet af Jes Bertelsen på Vækstcenteret gennem mere end 35 år. En essens af vækstcenter-pædagogikken er meditations-modellen kaldet femkanten. Femkanten peger i al sin enkelthed på, at vi, for at få det størst mulige udbytte af meditation, bør inkludere fem – deraf navnet femkanten – medfødte kompetencer, som alle mennesker derfor er i besiddelse af. Disse fem medfødte kompetencer er: Kroppen, åndedrættet, opmærksomheden/bevidstheden, hjertet, og det kreative.
 
STILHED
Som det nævnes ovenfor er den delvise stilhed en af de rammer, som skal sørge for at øge kontakten indadtil, til sig selv. For mennesker, som ikke har været i stilhed før, kan det virke provokerende eller endda uforståeligt at skulle være i stilhed. For andre, som har erfaringerne, er der en stor selvfølge i formålet samt de frugter, der kommer ud af at være i stilhed. Erfaringen viser – fra samtlige tidligere afholdte stilheds-retreats – at alle ender med at værdsætte perioderne med stilhed, og får et betragteligt udbytte heraf. Da retreatet ikke er et retreat i total stilhed, er det ikke på forhånd afgjort, hvor meget stilhed, der vil blive. Men regn med at større dele af retreatet er i stilhed. På trods af dette vil der være flere brud i stilheden: For det første vil der blive både guidet og undervist i perioderne med stilhed. Og der vil også være udvekslings-øvelser i stilheds-perioderne. Ønsker man ikke at deltage i udvekslings-øvelserne for at prioritere stilheden er dette velkomment.
 
PROGRAM
FREDAG
10:30-12:00 Ankomst til Mellem-rummet. Indlogering med kaffe, the og frugt, og frokost.
PAUSE
13:00-19:00 Undervisning og praksis (inkl. lang pause)
19:00 Aftensmad
20-20:30/21 Aftenundervisning
 
LØRDAG
8-12:00 Morgen-formiddags session med yoga og meditation (inkl. lang pause)
12:00 Frokost
PAUSE
15-18 Undervisning og praksis
18 Aftensmad
20-20:30/21 Aftenundervisning
 
SØNDAG
8-12:00 Morgen-formiddags session med yoga og meditation (inkl. lang pause)
12:00-14:00 Afrejse fra Mellem Rummet
 
OM UNDERVISEREN – SIMON VITTUS JASPER HANSEN
Simon underviser i yoga og meditation på retreats, faste ugentlige hold og workshops. Han er uddannet hatha yogalærer fra uddannelser i Thailand og Danmark. Simon er bosiddende ved Vækstcenteret i Nørre Snede, og lever et liv med meditation og spirituel praksis som omdrejningspunkt. Han er desuden uddannet cand.mag. i filosofi og kommunikation med speciale i forskning i meditation og mindfulness. Han er certificeret psykoterapeut fra en af landets 4-årige og tværministerielt godkendte terapeut-uddannelser, og MBSR-mindfulness-instruktør fra Århus Universitet. Se mere på simonvjhansen.dk/
 
PRIS
Deleværelse: 3.500 kr (store, lyse deleværelser, man deler med 1, 2 eller 3 personer af samme køn afhængigt af deltagerantal)
Dobbeltværelse: 4.200 kr (begrænset antal)
Enkeltværelse: 4.050 kr (begrænset antal)
Prisen inkluderer følgende: Indkvartering og logi, daglig yoga og meditation, økologiske, vegetariske/semivegetariske måltider (morgenmad, frokost og aftensmad), frugt, snacks, kaffe og the. Mulighed for at låne meditations- og yogaudstyr. Sengelinned og håndklæder.
 
TRANSPORT OG FÆRGETIDER (HUSK AT BOOKE I GOD TID)
Retreatet løber fra fredag d. 23. oktober-søndag d. 25. oktober. Retreatet starter fredag kl. 12 med frokost. Og slutter søndag kl. 12. Start- og sluttidspunktet passer med færgerne fra både Kalundborg og Hou.
Sejler man fra Hou Havn i Jylland, skal man bestille billetter (http://www.tilsamsoe.dk/) til den færge, der afgår fredag kl. 9:30, med ankomst i Sælvig Havn på Samsø kl. 10:30. Og retur-færge skal bestilles til søndag kl. 13.15. Mellem-Rummet, hvor retreatet afholdes ligger 5 km fra Sælvig Havn.
Sejler man fra Kalundborg skal man bestille billetter (https://www.samsoelinjen.dk/) til den færge, der afgår fra Kalundborg kl. 8.50, med ankomst i Ballen Havn på Samsø kl. 10.20. Retur-færgen skal bestilles til søndag kl. 14.05. Ballen Havn ligger 8 km fra Mellem-Rummet.
 
TILMELDING
Send en mail til: simonvjh@gmail.com
Husk at oplyse dit fulde navn og telefonnummer og om du evt. ønsker dobbelt, enkeltværelse eller deleværelse. Du kan betale for retreatet i én eller to rater. Din tilmelding er gældende ved betaling af depositum på 1.500 kr til: Reg. nr.: 8401 Konto: 1280256 (Merkur Bank). Husk at skrive dit fornavn og tekst “retreat” ved overførslen (eks. ”Hanne retreat”). Restbetaling senest 10 dage før retreat start. Din tilmelding er bindende fra betalingstidspunktet. Bliver du forhindret i at deltage, kan du frit overdrage pladsen til en anden – husk at give besked i sådan et tilfælde.
 
AFBUD
I tilfælde af afbud indtil senest 14 dage før retreatstart tilbagebetales det indbetalte beløb minus et afbestillingsgebyr på 1.500 kr. Pladsen kan evt. overdrages til en anden person. Ved afbud senere end 14 dage før retreatstart, refunderes det indbetalte beløb ikke.
 
AFLYSNING
Måtte det uventede ske, at retreatet aflyses af arrangør tilbagebetales det fulde indbetalte beløb.
Der tages forbehold for fejl og ændringer.
 
SPØRGSMÅL
Har du spørgsmål til underviser kan du kontakte Simon på: simonvjh@gmail.com